Doen we wel al het noodzakelijke om IT-storingen te voorkomen?

20/02/2018

Onderzoek naar de oorzaken van grote IT storingen heeft uitgewezen dat:

  • Maar liefst 81% van alle IT storingen, zoals vertragingen of uitval van computersystemen en netwerken, wordt veroorzaakt door incorrecte of niet geoptimaliseerde parameter instellingen.

  • Slechts in 3% van alles cases bleek een hardware probleem de oorzaak.

  • Er in slechts 14% van de gevallen sprake was van preventie of monitoring van de IT performance.

 

De gevolgen varieerden van vertraging, instabiliteit/uitval tot volledige (of gedeeltelijk) downtime van de IT omgeving. Wat is het probleem om prestatievertragingen op te lossen?

 

Als eerste is hiervoor de complexiteit van een applicatielandschap aan te wijzen. In het verleden was één box verantwoordelijk voor alle eindgebruikers en het detecteren van vertragingen in de prestaties. Diagnostiek van dit soort problemen had slechts betrekking op een paar componenten.

 

We zijn erin geslaagd om meer lagen aan complexiteit toe te voegen. Het begon met cloud, met hybride kwam nog een laag tevoorschijn. Dit voegt een nieuwe laag toe aan de complexiteit van de performance.

 

 

Als tweede is hiervoor de client-serverarchitectuur te benoemen. Diagnostiek is hierdoor een uitdaging. Er is niet één server bij een transactie betrokken, maar veel servers. Nu hebben we niet alleen veel servers, maar ook locaties zijn verschillend: sommige servers bij multinationals bevinden zich in Europa terwijl andere servers over de hele wereld verspreid zijn.

 

Dit heeft tot gevolg dat duizenden combinaties de oorzaak kunnen zijn van een prestatieprobleem.

 

Als voorbeeld: een applicatie draait gemiddeld op 3 servers: een webserver, een databaseserver en een applicatieserver. Stel dat je 1000 applicaties draait. Elke applicatie heeft gemiddeld 5 parameters die verantwoordelijk zijn voor de uitvoering. Dit voegt tot 5000 parameterwaarden toe, dus 15.000 mogelijkheden van vertragingen.

 

De oplossing om deze problemen te bestrijden is: parameteranalyse

 

Hoe kan ik efficiënt problemen diagnosticeren en oplossen? Er zijn geavanceerde tools om te diagnosticeren, maar om verkeerde waarden te detecteren vraagt dit veel aanpassingen in de monitoring-omgeving. Met een AI (kunstmatige intelligentie) systeem worden parameters constant geautomatiseerd geanalyseerd, problemen opgespoord en opgelost.

 

IT-verstoringen leidt tot (grote) financiële gevolgen, tel daar de reputatieschade bij op en er is voldoende aanleiding om de problematiek langs deze weg het hoofd te bieden.

 

Please reload

Recente Posts
Please reload