Hoe leg je als softwareontwikkelaar aan je partner, kind, opa of oma uit wat je de hele dag aan het doen bent? De bouw van een app, of softwareontwikkeling in het algemeen is meestal erg abstract. Meestal wordt gedacht of gezegd ‘oh hij doet iets met computers’ en krijg je de vraag of je even kunt helpen met een computer of printer probleem.
Met een Low code platform werken klinkt al direct technisch, of het wordt gezien als eencontainerbegrip of abstract. Laten we het concreet maken.
Recent vroeg ik voor mijn verjaardag LEGO®. Waarom? Ik gebruik het om mijn eigen creativiteit te prikkelen of om iets uit te werken in concept (bijv tijdens een Design Thinking Prototype fase). Legoraakt de essentie van een low code platform als OutSystems, maar dan biedt OutSystems nog een aantal mooie extra’s.
Als je LEGO® speelgoed koopt, bijv de Ultimate Collector’s Millennium Falcon dan kun je uiteraard deze volgens de instructies nabouwen. Eenmaal gebouwd, kun je met voldoening genieten van je bouwwerk. Misschien geef je het een prominente plek in huis om vrienden of familie te laten zien dat LEGO geen kinderspel is ;-)
Echter iets volgens het boekje maken is slechts 1 aspect van de LEGO-gedachte. Het grootste en belangrijkste aspect is dat je alles kunt maken wat je maar bedenkt. Je hebt iets in handen om je creativiteit te uiten. Of het nu een eigen variatie van de Millennium Falcon is, of iets simpels wat de essentie vangt.
Met mijn LEGO verzameling loop ik soms tegen een beperking aan. Dat kan zijn door of te weinig stukjes of gebrek aan specifiek gevormd blokje. Dit is precies de beperking waar je bij veel low code platformen tegenaan loopt. De functie die je nodig hebt zit er niet in, bijv. geen offline capabilities. Ofje hebt een lock-in en je hebt het er maar mee te doen.
Het mooie van het OutSystems platform is dat het daar op anticipeert. Je krijgt met het platform een 3D-printer om eigen LEGO blokjes te creëren (Integration Studio). Zo word je niet beperkt in de mogelijkheden om jouw eigen creatie te maken.
Naast het bouwen van je eigen ‘blokjes’ kan je ook gebruik maken van ‘LEGO-blokjes’ of bouwwerken die door de community zijn gemaakt (Forge). Creativiteit heeft geen grenzen ;-)
Met genoeg LEGO blokjes kun je alles bouwen, maar vaak zit de kracht in eenvoud. Het vastleggen van de essentie zoals bijvoorbeeld Christhoph Niemann fenomenaal doet in zijn ‘I LEGO NY’ boek. Het spreekt tot de verbeelding en geeft misschien zelf inspiratie aan nieuwe creativiteit..
Dit aspect van LEGO is niet uniek aan OutSystems, maar het is wel een mindset die van toepassing is in het ontwerp en op de bouw van je app. Focus op het optimaal bedienen van je gebruiker zonder al teveel extra toeters en bellen. Gelukkig is het OutSystems platform open en flexibel genoeg om niet alleen iets simpel te houden, maar ook om in complexe mission critical omgevingen te acteren. Hierdoor kan het eenvoudig omgaan met feedback en aanpassingen.
Terug naar de (LEGO) Millenium Falcon. Dit schip bewees zijn naam door de Kessel Run in 12 parsecs te doen waar 18 parsec standaard was. OutSystems bewijst dat creativiteit, snelheid en performance van je apps geen grenzen mogen kennen, maar deze juist eerder moeten verleggen. Je kunt er alles over lezen in hun White Paper.
Bij het eerst volgende moment op een verjaardag, feestje of tijdens het eten aan de keukentafel kun je vertellen hoe tof het is om de hele dag met LEGO te spelen. Misschien dat je neefje of nichtje je vraagt te helpen met zijn of haar LEGO creatie en wie wil dat nu niet! ;-)
Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies. Lees meer