Software ontwikkelen met Low Code wint enorm aan populariteit en dat is natuurlijk niet voor niets. De wereld om ons heen verandert steeds sneller en met de traditionele ontwikkelplatformen is in veel gevallen niet tijdig aan de vraag van de klant te voldoen. Een bijkomend probleem is de beschikbaarheid van gekwalificeerd personeel.
Technologie waarmee je relatief snel en tegelijk complexe applicaties kunt bouwen wint daarom terrein. Maar krijgt hierdoor de kwaliteit van de software nog wel de juiste aandacht?
De relatie tussen snelheid en kwaliteit moet goed in gedachten worden gehouden bij low code softwareontwikkeling. De kwaliteit kan lijden onder een hoge ontwikkelsnelheid. Hierdoor is het continue testen cruciaal voor toekomstbestendige applicaties.
Veel organisaties testen software voornamelijk via functioneel testen zonder langetermijnvisie. Dit is natuurlijk zeer effectief om te weten te komen of functionaliteiten goed werken en of processen goed doorlopen worden. Echter, wanneer er onduidelijkheid heerst over de fundamenten van de broncode is het lastig om een toekomstplan te kunnen ontwikkelen. Functioneel testen en functionaliteiten doorontwikkelen heeft voornamelijk te maken met de korte termijn en is gericht op quick wins.
Naast de kortetermijnvisie is het dus van belang de langetermijnvisie te ontwikkelen. U wilt toch ook weten wat de toekomstvastheid van uw software is?
De ISO-norm 25010 vervangt sinds 2011 de ISO-norm 9126 en beschrijft de kwaliteitskenmerken van software. Deze norm is onderdeel van de ‘Systems and software Quality Requirements Evaluation’ (SQuaRE) modellen. De ISO-norm 25010 bestaat uit een tweetal modellen. Het model voor productkwaliteit onderscheidt acht hoofdcategorieën die elk zijn onderverdeeld in kwaliteitseigenschappen, 31 in totaal. Naast het model voor productkwaliteit beschrijft de norm ook een model voor kwaliteit tijdens gebruik. Dit model onderscheidt vijf hoofdcategorieën die zijn onderverdeeld in 11 kwaliteitseigenschappen.
Ervaring leert dat applicaties die volgens deze richtlijnen zijn gebouwd meer toekomstvast zijn, meer toegevoegde waarde voor de gebruikers bieden en eenvoudiger aan te passen zijn.
Governance van de software ontwikkelprocessen roept vragen op zoals: hoe is de onderhoudbaarheid sinds de laatste sprint veranderd? Hoe verschilt de codekwaliteit en productiviteit van mijn scrumteams? Hoe kan ik mijn onderhoudskosten verlagen? In hoeverre worden componenten opnieuw gebruikt?
Een regelmatige analyse van de broncode kan hier inzicht in geven om zo de business doorlopend te verbeteren.
Een Nederlands bedrijf gespecialiseerd in dergelijke analyses is Omnext. Zij bieden oplossingen voor een 30-tal technologieën om dit volledig automatisch inzichtelijk te maken.
Door het inzetten van dergelijke oplossingen wordt de toekomstvastheid verbetert en zal het onderhoud van de applicaties minder tijd vergen. Door het terugkoppelen van de informatie uit de analyse naar de ontwikkelteams zal ook de kennis en productiviteit van de teams toenemen.
Met de opkomst van Low Code is ook de vraag naar automatische kwaliteitsmetingen voor deze applicaties sterk gestegen, zeker waar applicaties bedrijfskritisch zijn en almaar complexer worden. Omnext heeft hierop ingespeeld door nu dergelijke platformen te ondersteunen. In het geval van OutSystems aangevuld met de best practices van deze leverancier.
De resultaten zoals gepresenteerd in het dashboard stellen de klant in staat om verbeterpunten te identificeren en indien nodig kan Inforza, als partner van Omnext en OutSystems, haar expertise aanbieden in de vorm van Expert Reviews om klanten echt te helpen een volgende stap te zetten in het verbeteren van de kwaliteit van haar applicaties.
Dit artikel is ook geplaatst op Blogit
Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies. Lees meer