OutSystems heeft voor de zesde keer een uitgebreid wereldwijd onderzoek laten uitvoeren onder 3300 IT-professionals. Voor veel bedrijven blijkt het een zoektocht om nieuwe marktkansen te creëren, om nieuwe klanten te winnen en bestaande klanten te behouden. Naast de bestaande uitdagingen begint er nu toch ook wat onrust te ontstaan omtrent de economische vooruitzichten.
Digitale transformatie staat al jaren hoog op de strategie-agenda bij vrijwel alle bedrijven. Een flexibele IT organisatie is hiervoor cruciaal.
Het beantwoorden van de vragen over het aantal applicaties in de pijplijn, onderhoud, backlog enz. geeft een aardig inzicht in de problemen die komen kijken bij applicatieontwikkeling:
Als belangrijkste redenen voor vertraging blijken integratie met legacy systemen, onduidelijke en veranderende requirements, de tijd nodig voor testen en Quality Assurance in de top 3 te staan.
Inforza heeft hier op ingespeeld om middels Design Thinking de requirements helder te krijgen, met Omnext het QA vraagstuk in te vullen en met het No-Code platform LEAPWORK het testen te automatiseren.
Elke organisatie is zoekende om de snelheid en kwaliteit van het opleveren van de applicaties te verhogen. Bij 75% van de organisaties is de snelheid van opleveren zelfs een KPI voor IT. In het algemeen is de beleving dat dit enigszins verbeterd is ten opzichte van 2018.
Om de snelheid van opleveren te verhogen doen organisaties met name investeringen in een Agile benadering, DevOps, Design Thinking, Customer Journey mapping en door 28% van de respondenten wordt van outsourcing gebruik gemaakt.
Om de snelheid te verhogen wordt ook stevig geïnvesteerd in technologie. Zo blijkt maar liefst 55% te investeren in cloud technologie, 39% in Low-Code technologie, 26% in een Mobile Application Development platform en ook al 24% in containers en microservices.
In het onderzoek van 2018 bleek 34% van de respondenten een Low-Code platform te gebruiken. In 2019 is dit gestegen naar 41% en geeft 10% aan hier binnenkort mee te starten. Dit lijkt onafhankelijk te zijn van de bedrijfsgrootte, maar varieert wel sterk per industriesegment.
Het type projecten waar Low-Code voor wordt ingezet varieert ook sterk, van medewerkers -en klanten portalen, vervanging van legacy systemen, mobiele applicaties, prototyping en het uitbreiden van bestaande systemen. Schaalbaarheid is ook altijd een onderwerp van discussie. Van de ontwikkelde applicaties heeft 12% meer dan 10.000 gebruikers!
De belangrijkste reden om nog niet met Low-Code te starten blijkt het gebrek aan kennis te zijn (47%). Ook is vendor lock-in een reden to bezorgdheid (37%).
Echter, de belangrijkste reden om Low-Code te omarmen is het versnellen van de digitale transformatie, beter en sneller in kunnen spelen op de vragen van de business en het minder afhankelijk zijn van hoog gespecialiseerd personeel. Bij traditioneel ontwikkelen is tenslotte al snel een skill set van 10 verschillende technologiën nodig om van bouw naar productie te kunnen komen.
Download hier het volledige rapport.
Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies. Lees meer